Car Hacks

Auton puhdistus

- Auton vanteiden pesussa helpoin ja tehokkain kama on 10 % vesi-oksaalihappo seos. Sumuta vanteisiin ja anna vaikuttaa 5-10 min. Harjaa ja huuhtele. Lika irtoaa helposti.(jaa että mistäkö tätä kamaa saa? No Ebaysta tietenkin . Saa sitä hunajan tuottajille tarkoitetuista kaupoista ja varmaan apteekistakin mutta ei jaksa nähdä vaivaa)

- Pienpoisto aineeksi soveltuu mineraalitärpätti. Edullista ja tehokasta.

- Auton vaneteiden pesuun helpoin työkalu akkuporaan kiinnitettävä kartio sieni / harjat.

- Auton lattia verhoilun pesuun helpoin työkalu on akkuporaan kiinnitettävät nylonharjat

- Kuiva-märkäimuri on ehdoton varuste märkien rensimattojen tyhjennykseen talvella ja muutenkin auton siivoukseen.

- Himmentyneiden maalaamattomien mustien ABS muovisten osien palauttaminen onnistuu lämmittämällä niitä pinnasta varovasti kuumailmapuhaltimella

- Toinen vaihtoehto muoviosien "kiillotukselle" on keraaminen pinnoitusaine.

- Auton pesuun ehdoton painepesurin lisävaruste on "snow foam lance" vaahdotin löytyy (Ebay/Aliexpress)

- Himmentyneet muoviset umpiot saa takaisin kirkkaisi melkein helpoiten ihan vaan cleanerilla tai muulla hiomatahnalla ja myllytyskoneella. Mikäli ovat erittäin pahoin päivettyneet menee tietysti helpommin kun tekee niille aluksi hionnan vesihiomapaperilla 1500 - 2000 - 3000. Mikäli tuosta haluaa pysyvän ratkaisun niin parasta on pinnoittaa umpio UV suojalakalla tai keraamisella pinnoitteella (sisältää uv suoja-ainetta). Hiotut umpiot voi kirkastaa myös asetonihöyryllä. Tähän tarkoitukseen on myynnissä erillisiä höyrystymiä. Asetonin kiehumispiste on kuitenkin hyvin matala (+56 celsius asetetta), joten näppärä tekee varmaan esim vesilämmitettävän kasoissäiliön jolla sama homma onnistuu. UV suojaa tuohon ei tuolloin muodostu. https://www.youtube.com/watch?v=sWyOoKORPV4&ab_channel=Clean%26ShineCarCare

- Työkoneauton = pakettiauto peseminen onnistuu helposti terassipesurilla

- Tuulilasin nopeaan "syväpuhdistukseen" soveltuu patapata/teräsvilla tai mattoveitsen terä. Sanomalehdellä vielä lopuksi hinkaamalla saa parhaan kiillon.

- Tuulilasin sisä ja ulko sekä kodin lasienpesuun toimii tuulilasinpesuneste sekä kuivainlasta. Onnistuu pesu myös pikku pakkasella.

- Nahkapenkkien puhdistus onnistuu tinnerillä eli lakkabensiinillä. Jos nahkassa kuluneita raitoja joista puuttuu väri niin lähelle samaa olevaa pommipullomaalia kun suihkuttaa rättiin ja tinnerin kanssa hieroo penkkeihin. Toimii!!

Auton huolto / korjaus

- Napaan kiinni juuttuneet alumiinivanteet saa irti irrotusöljyllä. Ellei se ja muut toimi keinot toimi niin pultit takaisin kiinni löysälle ja ajelelee varovasti edestakaisin autolla niin irtoaa kyllä navalta ellei pulttien kartiot enää tue täydellisesti.

- Aina kun alkaa jotain purkimaan kannattaa ottaa kuvia etukäteen ja välivaiheista niin on sitten helpompi tarkistaa asioita kokoonpantaessa

- Tuulilasin kiveniskemien korjaussarjat maksavat nopeasti itsensä takaisin. (Ebay/Aliexpress)

- Imuvaihtimella öljyjen vaihtaminen onnistuu helposti sellaisiin autoihin joissa öljyn suodattimen saa vaihdettua yläkautta.

- Tukivarsien ja olkavarren pultin irrrotukseen ehdoton työkalu on paineilmavasara sopivilla tapeilla ja vasarapäällä.

- Jääkiekosta pystyy rälläköimällä sihen uran tekemään tunkin nostotallan.

- Katkenneen pakoputken korjaamiseen täytyy juoda yksi tölkkiolut. Keittiösaksilla leikaten siitä päädyt irti ja halki. Nippareille, rautalangalla tai klemmareilla kiristäen saa liitettyä pakoputken osat yhteen. Ja matka jatkuu.

- Renkaan saa irti vanteelta hallitunkilla ja liinalla tai vaikka pullotunkilla vetokoukkua vasten.

- Renkaan pistereiän korjaukseen kannattaa hankkia talliin/autoon odottamaan kunnollinen korjaussarja.

- Jarrujen tärinä lähteen pois sisäänajamalla palat levyihin sopiviksi (Bed in brakes)

- Lasinpyyhkimiä ei kannata uusia aina kokonaan pyyhkimiin on saatavissa pelkkiä kumeja, jotka vaihtamalla pyyhkimistä saa uuden veroiset. Etenkin A8:n "rungottomat" joita on ollut vain parina vuonna ja niille on 1 kpl valmistajia SFW/Valeo ovat niin suolaisesti hinnoitettuja että pelkkien kumien vaihdossa pääsee jo tuntiliksoille. (Ebay/Aliexpress)

- Lasinpyyhkimien puhdistus onnistuu parhaiten laimentamattomalla tuulilasinpesunesteellä. Käsittelyn jälkeen lasinpyyhkimet saa takaisin pehmeiksi pyyhkimällä jarrunesteellä ja kuivaamalla puhtaalla kankaalla. Jarruneste pehmentää ja turvottaa kumia. (muita kumin elvyttämiseen käypiä aineista parafiiniöljy, glyseroli, automaaativaihteistoöljy)

- DIY sateesta 5 litku onnistuu liuottamalla lämpökynttilää 1:20 lakkabensiinin kanssa.

- DIY tunkeumaöljy 50%/50% seos automaattilaatikkoöljyä ja asetonia

- Kuivaneet kumiosat saa elvytettyä moottorin lisäaineella (esim. Red Line Seal Saver, AT 205 RE-SEAL) helpoiten esim. alustan kumiosien elvtys tapahtuu sumupullon ja noiden kumin elvytysaineiden avulla.

- Moottorin sisäpesuun halvin ja toimiva ratkaisu on polttoöly tai diesel. Ennen öljyn vaihtoa kahdeksan litran oljytilavuudesta 1 .. 1,5 korvaa dieselillä tai pööllä ja käyttää korotetulla tyhjäkäynnillä vartin max 1500 rpm. Ei ajoa. Tämän jälkeen tietty vaihtaa öljyt ja suodattimen. Puhdistuu kone kummasti ja alkaa toimimaan paremmin. (Suutinvikaisissa on koneesta tai koneista joissa dfp poltto ei ole toiminut on löytynyt usempi litra dieseliä öljyn seasta ja niitä on ajettu kuormitettuna, joten ilman kuormitusta ei pitäisi olla niinkään vaarallista laakereille ja muille voideltaville osille)

- Vanhan maalinpoistoon pelliltä halvin ja ehkäpä helpoin ratkaisu on kuumailmapuhallin ja teräslasta.

- Köyhän miehen hihnasprayna toimii sokerikokis. Myös kytkimen luistamiseen voi hätäratkaisuna auttaa että pääsee perille, jos vain jostain levylle tavaraa saa valutettua.

- Vanhoista talvipyöristä saa helpoiten nastat pois akkuporakoneella ja 6mm HSS poralla jossa on ulottuman rajoitin.

- Vaikeasti ulottuttavaan paikkaan pultin/muutterin saa helpoiten jumittamalla se pehmopaperin palalla hylsyyn.

- Hylsyjen niveljatkon voi jäykistää o-renkaalla.

- Sytytystulpat ja hehkutulpat saa parhaiten tilaansa ja jengoilleen sopivanhalkaisijaisella polttoaine tms. letkulla.

- Auton vanteiden maalaus ilman vanteelta irrotusta onnistuu helpoiten laskemalla paineet pois ja tökkimällä vanteen ja renkaan väliin pelikortin muotoisia paffin paloja myös pitkämaisemmät käy hyvin ettei tule yhtään ohi sumua renkaaseen.

- Mikäli joutuu dieselin/bensakoneen polttoaineletkuja irrottamaan voi vuotamisen estaa tekemällä täyttöaukon kautta alipaineen tankkiin esim. tyhjiöpumpulla tai imurilla voi ainakin dieselin kanssa uskaltaa alipaine tehdä

Muut autoihin liittyvät

- Autoa tankatessa pistoolin kahvan saa pysymään painettuna kun laittaa väliin tankin korkin. Pistooli katkaisee syötön tankin täytyttyä silti normaalisti.

- Autoa vaihtaessa kanattaa aina tehdä kauppaa suoralla ostolla ja lopuksi juuri ennen kaupan lukkoon lyömistä kysyä silti mitä vanhasta autosta saisi vaihdossa. Tällöin saa realistisen arvioin mitä autoliike autosta oikeasti hyvittää. Ainakin vanhempien reaaliarvoltaan muutamien tonnien autoista hyvitykset ovat yleensä melko marginalisia. Yleensä autokaupat eivät näitä itse myy eteenpäin vaan myyvät isompina kokonaisuuksina halpojen autojen autojobbareille. Itse autoa myydessä kannattaa hinta taso asettaa hyvinlähelle hintaa millä auton on valmis myymään. Yksityishenkilön autokauppa ja asuntokauppa on helppoa tarvitsee vain yhden ostajan. Aika tavaran kauppaa.