Pesu, kiillotus ja vahaus

Auton pesu

Ilman painepesuria tai vähintäänkin vesiletkua ja vesipistoolia ei kannata alkaa autoa naarmuttamaan.

Vaikeaan likaan parasta on Solmasterin AS 4 tai jos ei sitä saatavilla nin Solmasterin AS 40.  Tällä vaan lähtee sitten suolakura mutta myös vaha jos vahva seos n. 20%.

Sitten raudanpoistoon hyvää kamaa on 10% seos oksaalihappoa (oxalic acid powder), ruskistuneista aluvanteista tulee melkein ilman jynssäystä uuden näköiset.

Valmista kamaa löytyy sumupullossa Biltemasta. Oksaalihappoa löytyy vaikka IKH:lta tai vaikka Ebaystä. Kun itse tekee 10% seoksen, jää vähän yli euroon litra. 

Esipesuun ja varsinaiseen pesuun soveltuu vaahdottimen kanssa hyvin Pro-kleen Snow Foam. Painepesuriin tuleva vaahdotin  eli Snow Foam Lance on ihan pakollinen hankinta. Sen avulla auton pintaan saadaan paksu vaahto ja pesuaineen vaikutusaikaa saadaan pidennettyä merkittävästi.

Erittäin hyvän kiillon minimi vaivalla saa Pro-kleen Caravan Spray and Shine aineella tai jotain vastaavaa raskaan kaluston pesupinnoitteitta. Aine lisätään pesuveteen tai sumuttamalla ennen auton viimeistely huuhtelua.

Aine on tarjoitettu matkailuautoille tai vaunuille mutta toimii kyllä ihan normiautossakin.

Vähän pysyvämmän helpon pinnoitteen pystyy tekemään pinnoitteilla. Helppo ja kohtuullisen edullinen pinnoite on KORREK Pro TFC Polymatrix.

Auton kuivaus onnistuu sitten lehtipuhaltimella ja hyvälaatuisilla mikrokuituliinoilla.

Myllytys

Heti aluksi täytyy mainita että mikäli aikoo tehdä koneellista myllytystä = hiontaa on syytä hankkia koneet joilla homma onnistuu.

Halvoilla epäkeskokoneilla tai  rotary koneilla hommasta ei tule mitään. Kyseisillä koneilla paine vaikuttaa pyörimisnopeuteen ja samalla myös siihen miten nopeasti hionta onnisttuu.

Hiontaa ja kiillotukseen kannattaa hankkia kaksi erillistä konetta. Normi epäkesko käy kyllä kiillotukseen mutta hinnan ero kunnolliseen pakotettuun epäkeskoon on niin pieni ettei asiassa kannata säästää.

Itse päädyin pakotettuun epäkeskoon ja rotary koneeseen. 

Paras pakotettuepäkesko on FLEX XC 3401 VRG, hinnaltaa kuitenkin melkoisen kallis.

Päätinkin tyytyä vähän halvempaan vaihtoehtoon eli vastaavaan edullisemmalla tuotemerkinnällä olevaan lähes identtiseen koneeseen eli in2Detailing Forced Rotation Dual Acton Machine Polisher.

Lievänä miinuksena on UK version verkkopistoke, jonka voi helposti vaihtaa tai käyttää adapteria. Koneesen menee samat tallat kuin FLEXin vastaavaan koneeseen.

Talloja saa edullisesti 5" & 6" versioina Aliexpressistä.

Pakotettu epäkesko on toiminnaltaan kuin epäkeskokone mutta sen pyörmisliike on pakotettu eli pyörimisliike ei lopu tai vähene jos painetta lisää, kuten normaalissa epäkeskossa tapahtuu.

Rotary koneeksi valitsin PELA EP801 koneen, jota on kehuttu mm. keskustelupalstoilla kovasti. Koneessa on soft start ja vakionopeussäädin. Samaa konetta on myynnissä usean merkkisenä: Shinemate EP801

PELA EP801, Liquid Shine, Tokya RP8. Rotary koneella hionta onnistuu tehokkaasti mutta se ei ole helppokäyttöinen laadukkaassa viimeistelyssä.